Τι πρέπει να προσέχω στην αγορά πετρελαίου;

1. Να συγκρίνεις, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις τιμές.

2. Να προσέχεις το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό. Το χρώμα αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του πετρελαίου.

3. Να καταγράφεις ο ίδιος την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στην δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, πάντοτε παρουσία του βυτιοφορέα.

4. Να μην εμπιστεύεσαι το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιείς το δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο. Δηλαδή να γνωρίζεις πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής σου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζεις τις διαστάσεις της δεξαμενής σου.

Π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 1,5 μέτρο, πλάτος ένα μέτρο και ύψος ένα μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 1,5 κυβικό μέτρο (1,5x1x1=1,5) ή 1500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 15 λίτρα (1500:100=15).

5. Να μετράς την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν πρώτα παρέλθει 5-6 λεπτά.

6. Να πληρώνεις εφόσον αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής-πληρωμής το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα.