Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης;

Τα πλεονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι η οικονομία καυσίμου, η ομοιόμορφη και σταθερή θερμοκρασία της κατοικίας αλλά και η παντελής απουσία σωμάτων καλοριφέρ.

Η ενδοδαπέδια επιβάλλει κάποιους περιορισμούς όσον αφορά τα υλικά και τον τρόπο εφαρμογής των δαπέδων, της διάστρωσης των σωληνώσεων ύδρευσης-αποχέτευσης όπως και την χρήση χαλιών.

Σε γενικές γραμμές η ενδοδαπέδια θέρμανση έχει το χαρακτηριστικό του ετεροχρονισμού κατά το ανάμα και το σβήσιμο και κυρίως συνίσταται σε μεγάλες κατοικίες σε ψυχρά κλίματα.

Μπορώ να εγκαταστήσω καλοριφέρ σε έτοιμο σπίτι;

Ναι μπορώ. Με την παραδοχή ότι σε κάποια σημεία θα έχω εμφανείς σωληνώσεις στο ύψος του σοβατεπί. Μπορεί να γίνει εγκατάσταση με επιτοίχειο λέβητα φυσικού αεριού αν περνάει δίκτυο από την κατοικία η να κατασκευαστεί λεβητοστάσιο πετρελαίου αν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για λεβητοστάσιο-δεξαμενή.

Το νοθευμένο πετρέλαιο θέρμανσης τι προβλήματα δημιουργεί;

  • Χαμηλότερη απόδοση του καυστήρα
  • Φθορές σε μέρη του καυστήρα και της καπνοδόχου από τα προϊόντα καύσης των αυξημένων θειούχων οργανικών ενώσεων
  • Κάλυψη του εσωτερικού τμήματος της καπνοδόχου με προϊόντα ατελούς καύσης του πιο δύσκαυστου πετρελαίου ναυτιλίας (μάκα)
  • Αύξηση της κάπνας στην έξοδο της καπνοδόχου (μαύρισμα της ταράτσας κτλ.).

Τι πρέπει να προσέχω στην αγορά πετρελαίου;

1. Να συγκρίνεις, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις τιμές.

2. Να προσέχεις το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό. Το χρώμα αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του πετρελαίου.

3. Να καταγράφεις ο ίδιος την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στην δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, πάντοτε παρουσία του βυτιοφορέα.

4. Να μην εμπιστεύεσαι το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιείς το δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο. Δηλαδή να γνωρίζεις πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής σου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζεις τις διαστάσεις της δεξαμενής σου.

Π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 1,5 μέτρο, πλάτος ένα μέτρο και ύψος ένα μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 1,5 κυβικό μέτρο (1,5x1x1=1,5) ή 1500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 15 λίτρα (1500:100=15).

5. Να μετράς την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν πρώτα παρέλθει 5-6 λεπτά.

6. Να πληρώνεις εφόσον αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής-πληρωμής το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα.

 

Σε περίπτωση που δεν βρήκατε απάντηση στο ερώτημα σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.