Τι είναι το κλιματιστικό inverter;

Τα κλιματιστικά inverter διαθέτουν κινητήρα (συμπιεστή) μεταβλητής απόδοσης και κατά αυτόν τον τρόπο με βάση την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία και τις απώλειες του χώρου αυτορυθμίζουν την παρεχόμενη ισχύ τους.
Η τεχνολογία inverter είναι ενσωματωμένη στην εξωτερική μονάδα. Η τεχνολογία inverter μπορεί να συγκριθεί με την τεχνολογία ενός αυτοκινήτου: ” Όσο περισσότερο πατάς το γκάζι σου, τόσο πιο γρήγορα πηγαίνεις.”

Μια μονάδα inverter αυξάνει βαθμιαία την δυναμικότητά της, βάση της δυναμικότητας που απαιτείται για την ψύξη ή τη θέρμανση του χώρου. Τα συστήματα non-inverter μπορούν να παραλληλιστούν με το άνοιγμα ή κλείσιμο μια λάμπας. Κατά την έναρξη της λειτουργίας μιας τέτοιας μονάδας, η μονάδα θα αρχίσει να λειτουργεί σε πλήρες φορτίο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του κλιματιστικού inverter;

Η οικονομία ηλεκτρικού ρεύματος που ανάλογα τον τύπο του μηχανήματος και τις συνθήκες λειτουργίας είναι από 25% έως 50% συγκρινόμενο με ένα συμβατικό κλιματιστικό ίδιας ισχύος.

Η γρήγορη απόδοση. Ένα inverter έχει την δυνατότητα να πετύχει την επιθυμητή θερμοκρασία στο ¼ του χρόνου που θα απαιτείτο από ένα συμβατικό κλιματιστικό.

Η σταθερή θερμοκρασία. Αυτορυθμίζοντας την παρεχόμενη ισχύ τους τα inverter πετυχαίνουν να διατηρούν σταθερή θερμοκρασία εσωτερικού χώρου με μέγιστη απόκλιση ±0,2 °C σε σύγκριση με τους ±2 °C ενός συμβατικού κλιματιστικού.

Τα κλιματιστικά inverter έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ισχύ στην λειτουργία της θέρμανσης και επίσης λειτουργούν σε πολύ χαμηλές (κάτω του μηδενός) εξωτερικές θερμοκρασίες.

Αξίζει να επιβαρυνθώ το επιπλέον κόστος ενός καλού κλιματιστικού;

Σίγουρα αξίζει. Αν σκεφτεί κανείς ότι με βάση επίσημα στοιχεία της Panasonic ένα inverter μπορεί να εξοικονομεί έως 50% σε ρεύμα σε σχέση με ένα συμβατικό κλιματιστικό καταλαβαίνει κανείς τι διαφορά κατανάλωσης μπορεί να υπάρχει μεταξύ ενός επώνυμου τελευταίας τεχνολογίας και ενεργειακής κλάσης Α σε σχέση με τα φθηνά κινέζικα απαρχαιωμένης τεχνολογίας μηχανήματα.

Το ασύμφορο κόστος λειτουργίας που εντός 2, 3 ετών θα μας επιβαρύνει με τα χρήματα που προσωρινά γλιτώσαμε και θα μας επιβαρύνει αντίστοιχα το υπόλοιπο της ζωής του. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι η στάθμη θορύβου της εσωτερικής μονάδος που από 23-26 dB που πετυχαίνουν τα καλά κλιματιστικά υπνοδωματίου οι φθηνότερες επιλογές κυμαίνονται στα 34-39dB.

Δεδομένου ότι ανά 3dB διπλασιάζεται ο θόρυβος καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για 3 με 4 φορές πιο θορυβώδη λειτουργία. Εάν εδώ συνυπολογίσει κανείς και τον παράγοντα αξιοπιστία και after sales service τότε συνειδητοποιεί ότι η αγορά ενός ποιοτικού τελευταίας τεχνολογίας κλιματιστικού είναι μονόδρομος.

Πότε βγάζει αέρα θέρμανσης το κλιματιστικό;

Το κλιματιστικό δεν βγάζει αέρα αμέσως μόλις τεθεί σε λειτουργία σε πρόγραμμα θέρμανσης. Το κλιματιστικό πρέπει να προθερμανθεί πριν ξεκινήσει να λειτουργεί, ούτως ώστε να μην εξάγει κρύο αέρα στο πρόγραμμα θέρμανσης. Ο ανεμιστήρας ξεκινά να λειτουργεί σε ένα έως τέσσερα λεπτά μετά την προθέρμανση. (Η προθέρμανση χρειάζεται περισσότερο χρόνο όταν η εξωτερική θερμοκρασία του αέρα είναι πολύ χαμηλή).

Το κλιματιστικό παράγει έναν ήχο ροής νερού;

Ο ήχος ροής νερού μπορεί να οφείλεται στο ψυκτικό που κυκλοφορεί μέσα στο κλιματιστικό. Ο ήχος αυτός είναι πιο πιθανό να παράγεται κατά την ενεργοποίηση της αντιψυκτικής λειτουργία στο πρόγραμμα θέρμανσης.

Η εξωτερική μονάδα βγάζει νερό ή ατμό;

Η αντιψυκτική λειτουργία που ενεργοποιείται κατά το πρόγραμμα θέρμανσης αφαιρεί τον πάγο που μετατρέπεται σε νερό ή ατμό. Μικρή ποσότητα νερού αποδεσμεύεται και στο πρόγραμμα θέρμανσης

Το κλιματιστικό παράγει έναν ήχο τριξίματος;

Τα πλαστικά μέρη του κλιματιστικού, όπως είναι η μάσκα, μπορεί να παράγουν έναν ήχο τριξίματος κατά την ελαφριά διαστολή ή συστολή τους λόγω της αλλαγής της θερμοκρασίας.

Το κλιματιστικό σταματά να λειτουργεί (η λυχνία λειτουργίας παραμένει αναμμένη);

Όταν η τάση της ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, το κλιματιστικό ενδέχεται να σταματήσει να λειτουργεί για την προστασία του μηχανήματος.

(Όταν η ηλεκτρική ενέργεια επανέλθει σε κανονική κατάσταση, το κλιματιστικό επανέρχεται σε κατάσταση λειτουργίας μετά από τρία λεπτά).

Το κλιματιστικό δεν ξεκινά να λειτουργεί αμέσως μόλις ενεργοποιηθεί;

Για τη μείωση του υπερβολικού φορτίου κατά την επανεκκίνηση, το κλιματιστικό δεν λειτουργεί για τρία λεπτά όταν ο διακόπτης της έναρξης (ΟΝ) πατηθεί αμέσως μετά το κλείσιμο της μονάδας ή όταν το πρόγραμμα λειτουργία αλλαχθεί από το τηλεχειριστήριο

Μπορεί ο κλιματισμός να σας κάνει να αρρωστήσετε;

Μόνο ένα σύστημα κλιματισμού που δεν είναι σωστά ρυθμισμένο μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε. Ένα σωστά ρυθμισμένο σύστημα κλιματισμού μπορεί μόνο να συμβάλει στη δημιουργία πιο υγιούς περιβάλλοντος.

Ελένχει την υγρασία το κλιματιστικό;

Καθώς το κλιματιστικό ελέγχει τα επίπεδα υγρασίας η εξάπλωση των ακάρεων και η μούχλα περιορίζεται. Το κλιματιστικό διατηρεί τα επίπεδα υγρασίας σε ποσοστό 40 – 60%, γεγονός το οποίο είναι ευεργετικό αλλεργίες.

Είναι απαραίτητο το φιλτράρισμα;

Όλες οι μονάδες είναι εξοπλισμένες με ένα φίλτρο. Ανάλογα με τον τύπο του συστήματος και τις ανάγκες του πελάτη, ο τύπος του φίλτρου μπορεί να διαφέρει. Η αποτελεσματικότητα του φίλτρου αέρα καλύπτει από την παγίδευση σκόνης και μικροχωματιδίων μέχρι γύρη, βακτήρια, ιούς και οσμές, ακόμη και μικρόβια και καπνό. Είναι απαραίτητο η αντικατάσταση των φίλτρων να γίνεται έγκαιρα. Όταν η αντικατάσταση του φίλτρου είναι πολύ καθυστερημένη, υπάρχει κίνδυνος τα υπερφορτωμένα φίλτρα να αρχίσουν να απελευθερώνουν βακτήρια αντί να τα παγιδεύουν.

 

Σε περίπτωση που δεν βρήκατε απάντηση στο ερώτημα σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.