Πως λειτουργεί ένας ηλιακός;
Αρχή λειτουργίας ηλιακού θερμοσίφωνα:
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας κατά την λειτουργία του εκμεταλλεύεται το φυσικό φαινόμενο της ροής των ρευστών λόγω διαφοράς θερμοκρασίας (διαφοράς πυκνότητας), γνωστό και σαν αρχή του θερμοσιφώνου. Έτσι πετυχαίνεται με φυσικό τρόπο χωρίς κυκλοφορητή (αντλία) συνεχής ροή του θερμαινόμενου μέσου, από το θερμότερο σημείο (ηλιακοί συλλέκτες) προς το ψυχρότερο (δεξαμενή νερού), μέχρις ότου τα δύο σημεία να αποκτήσουν παρόμοιες θερμοκρασίες.
Για να είναι αυτό δυνατό πρέπει το ψυχρότερο σημείο να είναι ψηλότερα από το θερμότερο σημείο και για τον λόγο αυτό σε όλους τους ηλιακούς θερμοσίφωνες η δεξαμενή αποθήκευσης είναι πάντα ψηλότερα από τους ηλιακούς συλλέκτες.
Η συνολική απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα εξαρτάται κι απ’ τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τη νεφοκάλυψη και την αποτελεσματικότητα της θερμικής μόνωσης του συστήματος.
Γιατί να βάλω ηλιακό θερμοσίφωνο;
Η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνου μας εξασφαλίζει δωρεάν ζεστό νερό χρήσης σχεδόν όλο το χρόνο με την επιπρόσθετη ευκολία της άμεσης παροχής χωρίς να έχει προβλεφθεί άναμμα του θερμοσίφωνου ώρα πριν. Σημαντικό επίσης είναι ότι συμβάλλουμε στην μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και συνεπώς στην μείωση των εκπομπών ρύπων.
Πότε θα κάνω απόσβεση του κόστους αγοράς του ηλιακού;
Ο ακριβής προσδιορισμός του χρόνου απόσβεσης του κόστους κτήσης ενός ηλιακού εξαρτάται από διάφορους επιμέρους παράγοντες όπως ο αριθμός των χρηστών, ο τρόπος χρήσης, τα χαρακτηριστικά ηλιοφάνειας της περιοχής κλπ. Σε γενικές γραμμές ο χρόνος απόσβεσης της δαπάνης για μια κατοικία τετραμελούς οικογένειας υπολογίζεται στην Ελλάδα σε 5 έως 7 χρόνια.
Μπορώ να βάλω ηλιακό σε κεραμοσκεπή;
Όλες οι μάρκες ηλιακών θερμοσιφώνων που εμπορευόμαστε διαθέτουν ειδικές βάσεις στήριξης για κεραμοσκεπή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει μια εκ των κεκλιμένων επιφανειών της κεραμοσκεπής σε σωστό προσανατολισμό.
Γιατί είναι απαραίτητη η συντήρηση ενός ηλιακού;
Η συντήρηση ενός ηλιακού συστήματος, όπως εξάλλου όλων των συσκευών και μηχανών, είναι απαραίτητη, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία και η απόδοσή του. Κάνοντας service στην καθορισμένη στιγμή, βοηθάμε το σύστημά μας να “αντέξει” στην πάροδο του χρόνου και να μας δίνει τις υπηρεσίες του για περισσότερα χρόνια και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι καθαρίζει το νερό που χρησιμοποιούμε από τα άλατα και τα βακτήρια που δημιουργούνται μέσα στον κάδο από το νερό του δικτύου.
Το αποτέλεσμα είναι επομένως διπλό:
1. Οικονομία: καθώς επιμηκύνουμε τη διάρκεια ζωή του προϊόντος και μάλιστα ακόμα πιο αποδοτικά
2. Υγεία: το ζεστό νερό του μπάνιου και της κουζίνας είναι καθαρό από άλατα, μικρόβια και σκουριές
Κάθε πότε πρέπει να κάνω service και τι περιλαμβάνει;
Καλό είναι το πρώτο service του συστήματός μας να γίνει στο τέλος του δεύτερου έτους λειτουργίας του και έπειτα κάθε 2 χρόνια.
Κάνοντας το service, το ειδικευμένο συνεργείο μας ελέγχει την λειτουργία του συστήματος, την αντιψυκτική ικανότητα του θερμικού φορέα στο κλειστό κύκλωμα της συσκευής και αλλάζει το ανόδιο που περιέχει το μπόιλερ.
Σε περίπτωση που έχει παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα, το συνεργείο μας πληροφορεί και συνεννοείται με τον πελάτη πριν από οποιαδήποτε ενέργειά του.
Ποια πιστοποιητικά πρέπει να έχει ένα ηλιακό σύστημα για να θεωρείται αξιόπιστο;
Ένα ηλιακό σύστημα πρέπει να έχει δήλωση συμμόρφωσης προς τον ΕΛΟΤ (CE) και test report βαθμού απόδοσης από το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ.
Tι είναι το ανόδιο;
Το ανόδιο είναι μια ράβδος μαγνησίου [συνήθως Φ22Χ30mm] και στην πραγματικότητα αποτελεί την καθοδική προστασία του συστήματος από ηλεκτρόλυση . Είναι μία μέθοδος προστασίας για την διάβρωση των μετάλλων τα οποία έρχονται σε επαφή με διαβρωτικά υλικά (νερό).
Η καθοδική προστασία επιτυγχάνεται με την προσθήκη κατάλληλου υλικού, του ΑΝΟΔΙΟΥ, το οποίο διαβρώνεται στην θέση των προστατευομένων μετάλλων.
Η χρησιμοποίηση του ανοδίου ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ γερμανικών προδιαγραφών είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος προστασίας των εγκαταστάσεων ύδρευσης-θέρμανσης και ηλιακών τόσο από άποψη τεχνολογίας όσο και από άποψη υγιεινής.
Τι σημαίνει το σήμα CE που πρέπει να έχει κάθε ηλιακός θερμοσίφωνας;
Σημαίνει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία με δήλωση συμμόρφωσης προς τον ΕΛΟΤ έχει εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας της λειτουργίας του ηλεκτρικού μέρους της συσκευής.
Μπορώ σε περίπτωση αλλαγής κατοικίας να μεταφέρω το σύστημα ή χρειάζεται να αγοράσω καινούργιο;
Η απεγκατάσταση και μεταφορά ενός ηλιακού συστήματος είναι ιδιαίτερα απλή σε περίπτωση αλλαγής κατοικίας. Η εργασία αυτή όμως οφείλει να γίνεται από κάποιον ειδικό ή από το συνεργείο της εταιρείας μας.
Υπάρχουν άλλοι τρόποι που μπορεί να δουλέψει ο ηλιακός θερμοσίφωνας εκτός από τον ήλιο και το ρεύμα;
Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί επίσης να λειτουργήσει σε συνεργασία με το καλοριφέρ.
Θα λείψω πολύ καιρό από το σπίτι. Τι να κάνω;
Σε περίπτωση μακροχρόνιας απουσίας από το σπίτι και επομένως μη χρήσης του ηλιακού θερμοσίφωνα προτείνεται να καλύψετε τους συλλέκτες του συστήματός σας . Η καλύτερη πρόταση που μπορούμε να σας κάνουμε είναι το ειδικό προστατευτικό κάλυμμα για ηλιακό που μπορεί να σας προμηθεύσει η εταιρία μας.
Αν η απουσία είναι μεγάλη και δεν έχει σκεπαστεί η συλλεκτική επιφάνεια [ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες] τότε με την επιστροφή σας θα χρειαστεί απαέρωση [εξαερισμός] του κλειστού κυκλώματος και συμπλήρωμα θερμικού υγρού
Ποια είναι η προτεινόμενη ρύθμιση του θερμοστάτη;
Καταρχήν δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σύνδεση της ηλεκτρικής αντίστασης και του θερμοστάτη ασφαλείας ενός ηλιακού πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους ισχύοντες τυπικούς κανόνες αφαλείας και πάντα από ηλεκτρολόγους που έχουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος.
Ο θερμοστάτης είναι συνήθως ρυθμισμένος στους 60 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο η προτεινόμενη ρύθμιση θερμοκρασίας είναι οι 75 βαθμοί Κελσίου.
Προσοχή: Μην ανάβετε την αντίσταση ΠΟΤΕ με άδειο boiler
Γιατί ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει χαμηλή απόδοση;
Σε αυτή την περίπτωση οι αιτίες μπορεί να είναι οι εξής: χαμηλή στάθμη του θερμικού φορέα (αντιψυκτικού υγρού) στο κλειστό κύκλωμα της συσκευής. ανεπαρκής χρόνος επαφής ηλιακών ακτινών με τον ηλιακό θερμοσίφωνα λόγω σκίασης ανεπαρκή ηλιοφάνεια (κατά τους χειμερινούς μήνες συνήθως) λόγω αλάτων έχει βουλώσει κάποια σωλήνα του συστήματος με αποτέλεσμα τη μη κυκλοφορία του θερμικού υγρού κακή κατάσταση των ενώσεων με αποτέλεσμα έστω και ελάχιστη διαρροή λάθος προσανατολισμός ή κλίση των συλλεκτών συσσωρευμένη σκόνη / λάσπη στους υαλοπίνακες
Ποιά η διαφορά μεταξύ του κλειστού και του ανοικτού κυκλώματος;
Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να είναι κλειστού κυκλώματος (λειτουργία με αντιψυκτικό) διότι αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα (δεν καταστρέφονται οι ηλιακοί συλλέκτες). Μας δίνει 50% μεγαλύτερο όριο ζωής και μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης.